In het dorp Diepenveen ligt een aantal boerderijen, dat behoorde tot het vroegere zogeheten Vrouwenklooster. Dit klooster was van de Zusters des Gemenen Levens, die leefden volgens de regels van de Moderne Devotie. Het werd rond 1410 gebouwd en bestond tot in de 80-jarige oorlog toen het werd verwoest. Het enige dat is overgebleven is de kloosterkerk, de huidige protestantse dorpskerk van het dorp Diepenveen.
De dorpskerk van Diepenveen: de vroegere kloosterkerk
Het klooster had in totaal 26 boerderijen in bezit, waarvan er 20 nog in één of andere vorm bestaan. De overige 6 zijn afgebroken. In Diepenveen lagen er vijf, waarvan er drie nog bestaan. Deze drie zijn Klooster Rande (‘De Roeterds’), Bloemendaal en Het Nagel.
De lokaties van de vijf vroegere boerderijen van het Vrouwenklooster in Diepenveen
Boerderij ‘Klooster Tjoene’ of ‘De Roeterds’
Boerderij ‘Klooster Tjoene’ ligt aan de Schapenzandweg, nr, 15, gezien vanuit het dorp aan de overkant van de Zandwetering. Ook vanuit het Kerkpad (de volkstuinen) is de boerderij goed te zien. De boerderij heeft nog een oude uitstraling door de vorm (een afgeplatte Saksische neus) en het rieten dak. De boerderij wordt ook wel ‘De Roeterds’ genoemd, omdat hij eeuwen lang (1660-1928) door de familie Roeterd is bewoond. Op het ogenblik zit er de familie Schokker.
Boerderij Klooster Rande
Boerderij Klooster Rande, afgebroken in 1911
Villa Oud-Diepenveen gelegen vóór de modelboerderij uit 1928
Deze boerderij stond op de plek van de huidige villa Oud-Diepenveen, niet ver van het kerkje aan de overkant van de Dorpsstraat. De boerderij is in 1911 afgebroken. Rond 1928 is achter de villa de modelboerderij Oud-Diepenveen gebouwd.
Boerderij de Bloemendaal
Het rietgedekte deel van de boerderij is uit de 18e eeuw
De huidige boerderij in zijn totaliteit
Boerderij de Bloemendaal (Sallandsweg 1) bestond al voordat hij in 1510 bezit werd van het Vrouwenklooster. Na 1578 verviel het bezit aan de gemeente Deventer. In 1821 verkocht de gemeente deze boerderij alsmede Klooster Tjoene en Klooster Rande. In 1886 kwam de boerderij in het bezit van de familie Roeterd, die nog steeds op deze boerderij zit.
Bagijnenstede
Bagijnenstede was de enige katerstede onder de bezittingen van het Vrouwenklooster. Ze stond op de plek waar de Randerstraat de spoorlijn kruist. Rond 1880 wed deze boerderij afgebroken. Met de stenen werd het huis Molenzicht aan de Olsterweg gebouwd.
Boerderij Het Nagel
Deze boerderij ligt in het Vulink op de grens van Diepenveen en de gemeente Olst (Boxbergerweg 70). De schoorsteen van Het Nagel was een knikpunt in de grens tussen de marken Rande en Hengforden
Bron: Publicatie: ‘Bezit van het Vrouwenklooster Diepenveen’; H.H. Ekkel en W.A. Roeterd, 2003; Historische reeks Diepenveen
Wandel en Fietsroute: Op de site van de Historische Vereniging Diepenveen en Omgeving staat een wandel- en een fietsroute langs deze boerderijen.
Ja, zo is ie beter. Mooie boerderijen, ik herken ze wel. Grappig om zo’n schoorsteen te hebben.
LikeLike